vineri, 21 septembrie 2012

Seria când și de ce: Plăcuțele de frână


O dată la două săptămâni vă vom prezenta un articol din seria Când și de ce. Vă vom spune când trebuie să schimbați ceva, să înlocuiți, să îmbunătățiți și, mai ales, de ce este bine să faceți acest lucru.
Al treilea articol din această serie menită să vă ajute în a vă cunoaște mai bine mașina vă prezintă totul despre plăcuțele de frână. Vă vom explica când și de ce trebuiesc acestea schimbate.

Când trebuiesc schimbate plăcuțele?

Cele mai multe mașini au un sistem de avertizare vizuală, aprinzându-se un bec pe bord care vă indică faptul că ar trebui să schimbați plăcuțele de frână. Este indicat să faceți acest lucru în maxim 1000 de kilometri. Dacă nu au sistem luminos, pot avea sistem de avertizare acustică. Atunci când plăcuța rămâne fără material de fricțiune, o lamelă de metal atinge discul, scârțâind, avertizându-vă că trebuiesc schimbate. Dacă nu sunteți siguri că ați identificat corect sistemul luminos sau acustic, este indicat să vă adresați mecanicului. O astfel de diagnoză dureaza 2-5 minute. Dacă aveți jante de aliaj, este suficientă o singură privire, altfel putând fi necesar să dea jos roata.
Este important de știut că nu toate mașinile au un astfel de sistem de avertizare, de aceea vă recomandăm să verificați plăcuțele la fiecare revizie tehnică.

De ce trebuiesc schimbate plăcuțele?

Dacă plăcuțele se consumă, este afectată forța de frânare și viteza de reacție la apăsarea pedalei de frână. În plus, dacă materialul de fricțiune s-a consumat, suportul de metal intră în contact direct cu discul, distrugându-l, acest lucru ducând la schimbarea prematură a acestuia. Se recomandă schimbarea plăcuțelor chiar dacă nu s-a terminat materialul, deoarece primele două consecințe au efecte importante asupra siguranței condusului.
Se pierde din forța de frânare și din viteza de reacție deoarece subțiindu-se plăcuța, pistonul iese mai mult din etrier, acesta deplasându-se către interior și schimbându-se pârghia acestuia. În acest mod, frâna nu mai lucrează așa cum a fost proiectată.
Sfaturi pentru alegerea plăcuțelor:
  • dacă alegeți plăcuțe de frână de calitate mai slabă, se poate să tocescă discul de frână mult mai repede, fiind necesară și schimbarea acestuia, dar și o nouă schimbare a plăcuțelor (nu se recomandă montarea unui disc nou pe plăcuțe uzate, acestea afectând noul disc de frână).
  • dacă alegeți plăcuțe de frână de calitate mai slabă, acestea pot avea viteză de reacție și forță mai scăzută;
  • dacă alegeți plăcute de frână de calitate mai slabă, acestea se pot consuma mult mai rapid.
Dacă aveți nevoie de ajutor pentru alegerea tipului de plăcuțe necesare sau pentru diagnosticarea uzurii plăcuțelor, ne puteți contacta pe facebook, email, telefonic sau chat, oferindu-vă sfaturi gratuit, fără obligativitatea achiziționării pieselor din magazinul nostru.el

-----------------------
 http://www.vtmauto.ro/
 VTM Auto
contact@vmtauto.ro
0733.193.500
 ~[Pasiunea ca stil de viață!~

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu