joi, 23 august 2012

Seria când și de ce: amortizoarele!


O dată la două săptămâni vă vom prezenta un articol din seria Când și de ce. Vă vom spune când trebuie să schimbați ceva, să înlocuiți, să îmbunătățiți și, mai ales, de ce este bine să faceți acest lucru.
Primul articol din această serie privește amortizoarele. Când și de ce trebuie să schimbăm amortizoarele.

Povestea începe frumos. Fiind în concediu prin țară, am observat într-o zonă turistică cu drumuri prost asfaltate, un lucru foarte comic la mașini. Știți acele jucării care dau din cap în mașină atunci când treci printr-o groapă? Exact așa făceau roțile unor mașini pe drumurile respective. De ce? Pentru că amortizoarele nu mai lucrau, suspensia întreagă bazându-se numai pe arc.
Se poate observa foarte ușor când se întâmplă așa ceva dacă ești în mașina din spate. Atunci când trece peste denivelări repetate, roata țopăie exact ca o mingiuță săltăreață pe care o folosesc copiii prin casă și care reușesc să spargă vazele cu flori. La viteze mai mari, se întâmpla chiar ca roata să nu mai păstreze contactul cu solul, astfel încât puteai să vezi direct pe sub ea.
În cel mai rău caz, atunci când rămâi fără amortizoare sau când acestea depășesc nivelul critic de utilizare, doar norocul te mai poate ajuta să redresezi mașina în anumite situații. Spre exemplu, când ocolești brusc un cățel, un om, o bicicletă, o mașină de pe contrasens care crede că poate depăși sau ocoli ceva și dai peste câteva denivelări, mașina va face balans, iar aceasta nu mai este controlabilă. Și astfel, am răspuns întrebării de ce se schimbă amortizoarele.
Când se schimbă? Amortizoarele nu se schimbă doar atunci când curge uleiul din ele sau se pierde gazul (aceste lucru nici nu se poate observa). Ele trebuiesc verificate în service, aproximativ o dată la 50.000 de kilometri. Schimbarea lor se recomandă în funcție de calitatea producătorului, de la 50.000 până la 150.000 de kilometri. Durata maximă a vieții unui amortizor nu depășește 150.000 de kilometri.
Sfatul nostru este ca atunci când faceți revizia să întrebați mecanicul și despre starea amortizoarelor. Există, de asemenea, aparate speciale care testează cât a mai rămas din durata de utilizare a amortizorului (în procente). Această operațiune costă. Dacă vreți să vă faceți totuși o părere și aveți o suspiciune în ceea ce privește comportamentul mașinii în viraje sau la viteze, puteți încerca să testați metoda noastră de observație. Dacă sunteți cu un prieten pe un drum mai prost, rugați-l să vă spună cum se văd roțile din mașina din spate.
Important de știut: amortizoarele spate pot crea mai multe probleme decât cele din față și, uneori, se consumă mai rapid. Partea din spate a mașinii nu nimic care să îi corecteze direcția, acest lucru fiind făcut cu roțile din față, nu are greutate care să o mențină pe drum (spre deosebire de față, unde este amplasat motorul).

-----------------------
 http://www.vtmauto.ro/
VTM Auto
contact@vmtauto.ro
0733.193.500
~[Pasiunea ca stil de viață!~

marți, 21 august 2012

Portretul mecanicului auto

Vreau să vă gândiți zece secunde la portretul mecanicului auto. Să vi-l imaginați fizic, cum e îmbrăcat, ce culoare au ochii, părul, ce ține în mână, cum vă vorbește, ce cuvinte folosește, ce ton, ce limbaj. Pentru a fi cât mai cinstiți, amintiți-vă ultima vizită la mecanic și rememorați ce ați trăit, ce ați văzut, ce vi s-a spus.

Dacă ești femeie, nu-i așa că mecanicul este cam așa?
Este macho, este sexi, este plin de chestii unsuroare. Are mușchi și corp muncit, are forță. Orice ar spune, parcă este mai puțin relevant decât cum arată. Inspiră încredere și o senzație de bună-dispoziție, astfel încât dacă îți spune că trebuie să schimbi chiuloasă, o faci. Ce contează ce e aia chiuloasă? Dacă o schimbă el, e bine. Nu vrem să simplificăm și să convenționalizăm ideea de mecanic. Dar cu siguranță, ne-ar plăcea să ne imaginăm astfel de mecanici.

Dacă ești bărbat, este mecanicul așa?

Este tot unsuros și plin de mușchi, dar nu inspiră încredere. Este persoană care fumează (chiar dacă există mecanici care nu fumează, ni se pare anormal acest lucru) chiar acolo lângă mașina ta! Trage de fire, de cabluri și de țevi și spune că nu îțăi folosesc. Te amețește cu câțiva termeni tehnici și te convinge că îți mai trebuie ceva.
Mecanicul pentru bărbat este persoana aceea care îl lasă fără bani, la care nu vrea să se ducă și care oricum știe mai puține decât el, dar parcă se teme totuși să îi spună că greșește. Este chelnerul care îți scuipă în mâncare dacă nu te porți frumos cu el, numai că mecanicul are o diversitate de alternative.


Dar dacă ai avut o experiență cu totul neplăcută?
Mecanicul este sadic. Este nebun. Cum poate să facă așa ceva? Țipă, înjură și folosește barosul, ciocanul și toporul pe mașina ta scumpă. Este complet țicnit.

Și dacă totuși aceea era singura soluție? Dacă mecanicul era doar inventiv?

Ce sunt de fapt mecanicii? Sunt acele persoane care au decis să lucreze într-un service nu pentru că este o afacere profitabilă pentru care nu ai nevoie de carte, nu pentru că altceva nu s-a ales de viața lor, nu pentru că a fost singurul lucru pe care l-au învățat. Sunt mecanici pentru că, la fel ca un chirurg, vor să descopere noi și interesante căi prin care pot scurta procesul de reparație și prelungi viața autoturismului. Sunt persoane inventive care muncesc din pasiune și folosesc creativitatea pentru a depăși „nu se poate”. Sunt oameni cărora le strălucesc ochii de gânduri și care fumează (dacă o fac) ca să se relaxeze și să adopte starea creativă pentru descoperirea soluții.

Eh, sau cel puțin așa sunt mecanicii la noi!

PS: Pentru umor, vă invităm să urmăriți această reclamă:
-----------------------
 http://www.vtmauto.ro/
 VTM Auto
contact@vmtauto.ro
0733.193.500
 ~[Pasiunea ca stil de viață!~

luni, 13 august 2012

De ce este bine să faci revizia la timp?


Astăzi am decis să îți explicăm de ce este bine să faci revizia întocmai la numărul de kilometri sau timpul indicat de cartea tehnică a mașinii tale. 
Așadar, suntem siguri că ai auzit că revizia se face la 15.000 de kilometri sau o dată pe an, chiar dacă nu ai atins numărul de kilometri (la majoritatea mașinilor). De ce? Nu pentru că vor service-urile să câștige cât mai mult profit. Îți spun sincer, dintr-o revizie, service-ul câștigă maxim 100 de lei. Repercursiunile neefectuării reviziei la timp sunt mult mai mari.
Să îți spun de ce. Pentru a menține durata de viață a mașinii tale. Dacă nu schimbi uleiul și filtrul de ulei la timp, se modifică proprietățile de ungere ale uleiului, la temperaturi mari devine mai subțire decât trebuie, iar garniturile de pe traseul de ungere nu mai sunt protejate la fel de bine. Apoi filtrul nu va mai asigura debitul necesar de ulei. Pentru filtrul de aer, nemaiavând aceeași capacitate de filtrare, vor intra particule și impurități în admisie. Nu se mai asigură debitul necesar în camera de ardere și se vor crea depuneri pe componentele interne ale motorului. Simpla scuturare nu rezolvă problema. În ceea ce privește filtrul de combustibil, se va acumula apă sau impurități și nu se mai asigură debitul necesar. Va scădea puterea mașinii. Dacă nu schimbi filtrul de polen, geamurile se vor aburi din ce în ce mai des, iar calitatea aerului din interiorul mașinii va scădea.
Cel mai simplu exemplu: compară performanța unei mașini din Germania cu una din România. Și nu, nu este pentru că aerul nostru are ceva diferit sau drumurile noastre au ceva în minus.
Recomandarea a fost lansată. Alegerea e a ta. Dacă nu faci revizia la timp, tot ce pot să spun este că financiar, tot service-urile și magazinele auto au de câștigat, deci și noi. Doar că noi vrem să pornim împreună un partneriat bazat pe respect și colaborare!

-----------------------
 http://www.vtmauto.ro/
 VTM Auto
contact@vmtauto.ro
0733.193.500
 ~[Pasiunea ca stil de viață!~