joi, 1 iulie 2010

Vesti bune pentru VTM: Prima harta de cicloturism din Romania, lansata la Cluj

Pentru impatimitii de trasee montane, Editura cartografica Schubert&Franzke a lansat prima harta de cicloturism si trasee montane din Romania. Aceasta include 100 de trasee pentru bicicleta din jurul Clujului si al Masivului Gilau. Radu Mititeanu, autorul traseelor, a actualizat continutul hartii, realizand, in 2008-2010, strabatand cele 20 de trasee pe sosea si cele 80 montane.

Astfel, ciclistii pot realiza o excursie de o zi, pe trasee totalizand aproape 5000 de km cu 84.000 m diferenta de nivel. Traseele sunt nemarcate in teren si au fost alese doar drumuri carosabile sau de caruta, evitand sectiuni "tehnice". Astfel e nevoie de putin simt al orientarii, folosind eventual busola sau un GPS cu un track presetat, dar nici indicatiile localnicilor nu sunt de neglijat.


Fiecare traseu este descris pe scurt si contine o legenda pentru a putea observa dintr-o privire caracteristicile traseului. Se arata gradul de dificultate (usor, mediu, dificil), tipul de drum (sosea sau munte), daca poate fi parcurs in ambele sensuri sau doar in sensul descris, daca contine doar un urcus sau mai multe, lungimea traseului, diferenta de nivel pozitiva si nu in ultimul rand este aratat in procente cat la suta contine asfalt, macadam, pamant sau iarba.

Spor la VTM!